4C's Διαμαντιών
Τι είναι τα 4 Χαρακτηριστικά Του Διαμαντιού;
Τα 4C του διαμαντιού, αντιπροσωπεύουν τα τέσσερα κύρια στοιχεία της ομορφιάς και της δομής του πολύτιμου αυτού λίθου. Το πρώτο C είναι το Cut, δηλαδή η Κοπή, το δέυτερο είναι για το Color δηλαδή το Χρώμα, το τρίτο είναι για το Clarity, δηλαδή την Διαύγεια/Καθαρότητα του και το τελευταίο είναι ίσως και το πιο διαδεδομένο, το Carat που αντιστοιχίζει στο μέγεθος και το βάρος του μπριγιάν.
Παρακάτω θα αναλύσουμε αυτά τα 4 βασικά χαρακτηριστικά, ώστε να μπορείτε να καταλάβετε ποιά χαρακτηριστικά είναι περισσότερο σημαντικά με βάση τις δικές σας ανάγκες πριν καταλήξετε στην επιλογή του δικού σας πολύτιμου λίθου που θα στολίσει το επόμενο κόσμημα σας.
Το χρώμα (Color) του διαμαντιού
Ένα διαμαντι ταξινομείται στην χρωματική κλίμακα, βάση την απουσία χρώματος του. Όσο περισσότερο άχρωμος είναι ένας λίθος τόσο πιο ψηλά κατατάσεται στην χρωματική κλίμακα. Τα χρώματα χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες.
Άχρωμα διαμάντια (D-E-F):
Τα άχρωμα διαμάντια είναι τα πιο σπάνια και πολύτιμα. Σε αντίθεση με τους λίθους που έχουν χρώματα D/E, τα οποία είναι σχεδόν άχρωμα, τα διαμάντια που έχουν χρώμα F, από τη στιγμή που θα μπουν κάτω από το φακό του ειδικού, παρουσιάζουν μια σχεδόν απεριόριστη γκάμα χρωμάτων.
Σχεδόν άχρωμα διαμάντια (G-H-I-J):
Στην μποστινή τους όψη, τα σχεδόν άχρωμα διαμάντια (G-H-I-J) , δείχνουν να μην έχουν κανένα απολύτως χρώμα. Ωστόσο, αν τοποθετηθούν ανάποδα και απέναντι από ένα απόλυτα λευκό φόντο, εμφανίζουν λίγες χρωματικές αποχρώσεις. Από τη στιγμή που το διαμάντι τοποθετηθεί σε κάποια βάση, αυτό το ίχνος χρώματος θα παύσει να είναι ορατό από κάποιο μη ειδικό με γυμνό μάτι. Αυτά τα διαμάντια θεωρούνται value for money, προσφέρωντας την μέγιστη αξία στον αγοραστή τους, καθώς χωρίς ειδικό εξοπλισμό δεν διακρίνονται έντονες διαφορές σε σχέση με τα χρώματα D-E-F.
Διαμάντια Faint (K-L-M) Very Light (N-O-P-Q-R) Light (S-T-U-V-W-X-Y-Z):
Στις υπόλοιπες τρεις κατηγορίες K - Z υπάρχει ευδιάκριτο χρώμα κίτρινο ή καφέ, που δεν προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα
Καταλαβαίνοντας τη λάμψη των διαμαντιών: Πώς επηρεάζει το διαμάντι;
Όταν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία κάποια διαμάντια επιδεικνύουν κάποιο είδος φωτός, που ονομάζεται φθορισμός, και ο οποίος μπορεί να μετρηθεί σαν αδρανής, ελαφρύς, μέτριος ή δυνατός. Αν και τα διαμάντια μπορούν να επιδείξουν φθοριούχες αποχρώσεις λευκού, κίτρινου, πορτοκαλί αλλά και άλλων χρωμάτων, η πιο κοινή από αυτές είναι η γαλάζια. Υπό κανονικές συνθήκες, σε ότι αφορά το φωτισμό, ο φθορισμός συνήθως δεν επηρεάζει καθόλου την εμφάνιση ενός διαμαντιού. Ένα κίτρινο διαμάντι μπορεί να αποκτήσει λευκότερο χρώμα εξαιτίας κάποιου δυνατού γαλάζιου φθορισμού, αλλά σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις αυτό το γεγονός μπορεί να κάνει κάποιο λίθο να μοιάζει γαλακτώδη ή ελαιώδη. Αυτή η γαλακτώδες ή ελαιώδης επίδραση αφορά μονάχα ένα μικρό αριθμό «δυνατών» και «πολύ δυνατών» φθοριούχων λίθων και ονομάζεται «over blue».
Πώς να επιλέξετε το χρώμα (Color) του διαμαντιού σας;
Είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, για τους περισσότερους ανθρώπους να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στον ένα βαθμό χρώματος και στον άλλο, αλλά η διαφορά στην τιμή μπορεί να είναι πολύ σημαντική. Τα διαμάντια που ανήκουν στις κατηγορίες D-E-F θα είναι πάντα σε ζήτηση από τους λάτρεις του είδους, αλλά και τα διαμάντια που υποπίπτουν στις κατηγορίες G-H-I-J μπορούν επίσης να σας προσφέρουν εξαιρετική αξία, διατηρώντας ακόμη εκείνη τη σχεδόν άχρωμή τους εμφάνιση. Αν θέλετε να αγοράσετε το μεγαλύτερο δυνατό λίθο πληρώνοντας τα λιγότερα λεφτά, τότε καλό θα ήταν να επιλέξετε τα διαμάντια της κατηγορίας H, που είναι σχεδόν άχρωμα και προσφέρονται για κάθε πορτοφόλι. Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα διαμάντι μέτριου ή δυνατού φθορισμού. Μια και οι τιμές αυτών των λίθων είναι συνήθως χαμηλότερες, σας προσφέρουν τη δυνατότητα ν’ αποκτήσετε ένα διαμάντι λευκότερο χωρίς να πληρώσετε την υπερτίμηση.
Η καθαρότητα (Clarity) του διαμαντιού
Η έλλειψη ακαθαρσιών και ψεγαδιών ή άλλων ανάλογων χαρακτηριστικών καθορίζουν την καθαρότητα ενός διαμαντιού. Τα διαμάντια είναι μοναδικά λόγω των χαρακτηριστικών διαύγειας ή καθαρότητάς τους, μιας και είναι αδύνατο να υπάρχουν τα ίδια στοιχεία στις ίδιες τοποθεσίες σε δύο διαφορετικά διαμάντια. Σημαντικά εργαστήρια όπως τα GIA-IGI-HRD προσδιορίζουν το βαθμό καθαρότητας λαμβάνοντας υπόψη πέντε παράγοντες.
- Το μέγεθος: Πόσο μικρό ή μεγάλο μπορεί να είναι το έγκλεισμα εντός ενός διαμαντιού.
- Ο αριθμός: Πόσα εγκλείσματα μπορούν να εντοπισθούν μέσα σ’ ένα διαμάντι.
- Η τοποθεσία: Αυτά που βρίσκονται στις παράπλευρες επιφάνειες επηρεάζουν λιγότερο την καθαρότητα του διαμαντιού απ’ εκείνα που είναι κεντρικά ή την «καρδιά» του διαμαντιού .
- Η φύση των εγκλεισμάτων: Αν υπάρχουν μεγάλες προσμίξεις πχ Ι1/Ι2/Ι3 διαμάντια, αυτές μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες για την στερεότητα ενός διαμαντιού.
- Πόσο ορατό είναι το έγκλεισμα; Υπάρχουν μερικά εγκλείσματα τα οποία δεν εντοπίζονται πολύ εύκολα, κάτι που εξαρτάται από το πόσο σκούρα, λευκά ή καθαρά είναι. Τα σκούρα εγκλείσματα συνήθως βαθμολογούνται με μεγαλύτερη αυστηρότητα.
Βαθμοί καθαρότητας (Clarity) της GIA
Η παγκοσμίως αναγνωρισμένη μέθοδος για περιγραφή των βαθμών καθαρότητας ενός διαμαντιού είναι αυτή που παραχωρείται από τη GIA. Σύμφωνα με την έκθεση GIA-IGI-HRD υπάρχουν πέντε βασικοί βαθμοί καθαρότητας που εξετάζονται κάτω από 10x μεγέθυνση:
Διαμάντι Καθαρότητας FL/IF:
Πρόκειται για τα αψεγάδιαστα διαμάντια που δεν παρουσιάζουν καθόλου εγκλείσματα όταν εξεταστούν σε μεγέθυνση μέχρι και δέκα φορές μεγαλύτερη από το μέγεθός τους. Το εσωτερικώς αψεγάδιαστο διαμάντι είναι εκείνο που δεν έχει καθόλου ή μόνο ασήμαντες ακαθαρσίες και καθόλου εγκλείσματα, όταν εξεταστούν κάτω από τις προαναφερόμενες συνθήκες. Ένας μικρής διάρκειας καθαρισμός συνήθως μπορεί να εξαλείψει τις περισσότερες απ’ αυτές τις ακαθαρσίες. Τα εσωτερικώς αψεγάδιαστα διαμάντια είναι πολύ σπάνια, όμορφα και ακριβά.
Διαμάντια Καθαρότητας VVS1/VVS2:
Αυτά είναι τα διαμάντια που περιέχουν απειροελάχιστα εγκλείσματα, τα οποία ακόμη κι ένας έμπειρος εκτιμητής δεν θα μπορούσε εύκολα να ανακαλύψει κάτω από το συνήθη μεγεθυντικό φακό. Αυτού του είδους τα διαμάντια θεωρούνται πολύ σπάνια και πανέμορφα.
Διαμάντια Καθαρότητας VS1/VS2:
Τ α διαμάντια αυτής της κατηγορίας περιέχουν μικρά εγκλείσματα τα οποία μπορεί να εντοπιστούν εύκολα κάτω από το μεγεθυντικό φακό ή και πολύ δύσκολα, ανάλογα με την περίπτωση. Μικροί κρύσταλλοι, προσμίξεις ή και νεφελώματα, αυτά είναι τα συνήθη εγκλείσματα που παρουσιάζονται σ’ ένα διαμάντι κατηγορίας VS. Τα διαμάντια VS είναι εξαιρετικής ποιότητας.
Διαμάντια Καθαρότητας SI1/SI2:
Τα διαμάντια αυτά περιλαμβάνουν μερικές ακαθαρσίες τις οποίες κάποιος έμπειρος εκτιμητής πολύτιμων λίθων μπορεί να διακρίνει εύκολα κάτω από το μεγεθυντικό φακό. Αυτές οι ακαθαρσίες μπορούν να είναι ακόμη διακριτές και στο όριο με το γυμνό μάτι, αλλά αυτά τα διαμάντια εξακολουθούν να είναι μεγάλης αξίας.
Διαμάντια Καθαρότητας I1/I2/I3:
Τα διαμάντια αυτής της κατηγορίας περιέχουν πολλά εγκλείσματα και ανιχνεύσιμα με το γυμνό μάτι απο αρκετά μεγάλη απόσταση. Τα συγκεκριμένα διαμάντια δέν θα τα βρείτε στο κατάστημα μας.
Τι βαθμού καθαρότητας (Clarity) διαμάντι να επιλέξετε;
Όταν ψάχνετε για ένα διαμάντι είναι σημαντικό να επιλέξετε κάποιο που δεν έχει καθόλου εγκλείσματα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τόσο την ομορφιά όσο και την αντοχή του στο χρόνο. Θα συστήναμε τα διαμάντια βαθμού καθαρότητας VS2 και άνω, εάν θέλετε να αποφύγετε τα ορατά στο γυμνό μάτι εγκλείσματα. Μια άλλη καλή επιλογή, σε ότι αφορά το κόστος τουλάχιστον, είναι τα διαμάντια ποιότητας SI, αλλά προτού κάνετε την παραγγελία σας καλό θα ήταν να ζητήσετε να εξεταστούν από κάποιο ειδικό. Αυτή η πράξη θα σας παρέχει την εγγύηση ότι το διαμάντι που θα παραλάβετε δεν θα έχει εγκλείσματα που είναι ορατά με το γυμνό μάτι.
Μια άλλη καλή ιδέα θα ήταν να σιγουρευτείτε ότι ο βαθμός καθαρότητας του διαμαντιού σας και το χρώμα του έχουν ισορροπία. Αν θέλετε διαμάντια που υποπίπτουν στη χρωματική εμβέλεια D-E-F τότε πρέπει να επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας σ’ αυτά του βαθμού καθαρότητας VS2 και άνω. Διαμάντια μεγάλης αξίας είναι κι εκείνα που καλύπτουν τη χρωματική εμβέλεια G-I αν συνδυαστούν με βαθμό καθαρότητας SI.
Μέγεθος και Καράτια (CT) Διαμαντιού
Το καράτι είναι ο όρος που χρησιμοποιείται πλατέως σε ότι αφορά το βάρος ενός διαμαντιού. Οι μικροί και ομοειδής σπόροι χαρουπιών χρησιμοποιούνταν σαν το τέλειο αντίβαρο σε σχέση με το διαμάντι πριν από την έλευση του 20ου αιώνα. Ο όρος «καράτι» που χρησιμοποιούμε σήμερα προέρχεται από τη λέξη «χαρούπι».
Το βάρος ενός διαμαντιού σε καράτια είναι ανάλογο με το μέγεθός του. Μέχρι και τα 2/3 του συνολικού βάρους ενός μη επεξεργασμένου διαμαντιού μπορούν να απολεσθούν στη διάρκεια του κοψίματος και του στιλβώματος, που αποσκοπούν στη δημιουργία του τελικού προϊόντος. Δύο διαμάντια, ενός καρατίου το καθένα και της ιδίας ποιότητας, είναι αρκετά πιο φθηνά από ένα και μοναδικό διαμάντι δύο καρατίων, επειδή οι μεγαλύτερου μεγέθους ανεπεξέργαστοι πολύτιμοι λίθοι υψηλής ποιότητας βρίσκονται πιο σπάνια.
Στην Ευρώπη τα διαμάντια βάρους ενός καρατίου και κάτω αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των διαμαντιών που χρησιμοποιούνται σε κοσμήματα και πωλούνται και ξεχωριστά απλά σαν πολύτιμοι λίθοι. Το βάρος του διαμαντιού σ’ ένα συνηθισμένο δαχτυλίδι αρραβώνα στην Ευρώπη είναι συνήθως μικρότερο από μισό καράτι.
Το βάρος ενός διαμαντιού θα αυξηθεί πολύ γρηγορότερα από την πραγματική διάμετρο της επιφάνειάς του. Παραδείγματος χάριν, ένα ιδανικά κομμένο διαμάντι ενός καρατίου έχει μήκος περίπου 6.5 χιλιοστών, αλλά ένα διαμάντι με το διπλάσιο βάρος είναι μόλις 8.2 χιλιοστά. Πρόκειται για μια αύξηση 30% μόλις της διαμέτρου επιφανείας. Ο γραφικός πίνακας που ακολουθεί απεικονίζει αυτό το γεγονός.
Ποιο βάρος σε καράτια (Carats) είναι το ιδανικό για σας;
Δεν μπορεί να δοθεί μια ακριβής απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα μια και όλα εξαρτώνται από διαφορετικούς παράγοντες. Όταν κοιτάτε ένα διαμαντένιο μονόπετρο δαχτυλίδι βλέπετε μοναχά την ορατή επιφάνεια στο πάνω μέρος του διαμαντιού κι αυτό δεν σας επιτρέπει να αποκομίσετε μια ισχυρή αίσθηση του ίδιου του λίθου σε ότι αφορά τα καράτια.
Οι προτιμήσεις, αλλά και ο προϋπολογισμός σας, είναι τα στοιχεία που καθορίζουν ποιο είναι το ιδανικό βάρος σε καράτια για σας. Θα σας συμβουλεύαμε να δώσετε περισσότερη προσοχή στο κόψιμο του διαμαντιού και τη διάμετρό του παρά στο βάρος, αν και το βάρος αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό παράγοντα μια και επηρεάζει το κόστος αρκετά.
Η Κοπή (Cut) του διαμαντιού
Το κόψιμο ενός διαμαντιού αφορά βασικά το σχήμα του και πως το φως αντανακλάται από την επιφάνειά του στο μάτι του παρατηρητή. Ένα διαμάντι που είναι τέλεια κομμένο θα εμφανιστεί πολύ πύρινο και λαμπερό, ενώ ένα που είναι άσχημα κομμένο θα παρουσιαστεί σκούρο και λιγότερο λαμπερό, άσχετα από το χρώμα και την καθαρότητά του.
Τα καλά κομμένα διαμάντια δείχνουν πιο λαμπερά και κατά κύριο λόγο μεγαλύτερα από άλλους λίθους που έχουν το ίδιο βάρος σε καράτια. Σε αντίθεση με τα μέτρια κοπής διαμάντια, ο ιδανικός λίθος δεν έχει μόνο αυξημένη λαμπρότητα, αλλά και διάμετρο.
Από το 1974,οι το εξειδικευμένο προσωπικό στο κοσμηματοπωλείο μας είναι πάντα δίπλα σας για να σας καθοδηγήσει σωστά στην επιλογή του κατάλληλου για εσάς διαμαντιού και να σας λύσει κάθε απορία για όλα όσα χρειάζετε να γνωρίζετε πριν κάνετε την επιλογή σας. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, με εμπειρία, καλή διάθεση και αξιοπιστία είμαστε πάντα δίπλα σας.