Τι είναι το σμαράγδι; Ο πολύτιμος πράσινος λίθος! – Κοσμηματοπωλείο Θεμελίδης

Τι είναι το σμαράγδι; Ο πολύτιμος πράσινος λίθος!

Τι είναι το σμαράγδι.

Το σμαράγδι είναι ένας πολύτιμος λίθος που καταπλήσσει τον κόσμο με τη λαμπερή του πράσινη απόχρωση και την ανεπανάληπτη ομορφιά του. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το σμαράγδι έχει κατακτήσει τις καρδιές των ανθρώπων, γίνοντας το ένα από τα πιο δημοφιλή πολύτιμα κοσμήματα παγκοσμίως. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε αναλυτικά το σμαράγδι, την προέλευσή του, τις ιδιότητές του και την ιστορία του καθώς και την χρήση του στην κατασκευή κοσμημάτων πολυτελείας αλλά και το πως καθορίζεται η τιμή του.

Τι είναι το σμαράγδι;

Το σμαράγδι ανήκει στην ομάδα των βηρυλλίων και είναι η πράσινη ποικιλία του βηρυλλίου. Η πράσινη απόχρωση του σμαραγδιού οφείλεται στην παρουσία ιχνοστοιχείων χρωμίου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, βαναδίου. Αυτά τα στοιχεία δίνουν το έντονο πράσινο χρώμα που κάνει το σμαράγδι τόσο ελκυστικό και μοναδικό. Η προέλευση του ονόματος προέρχεται από τον αρχαιοελληνικό όρο σμάραγδος, που σημαίνει πράσινος. Οι πιο αγνές και εκθαμβωτικές πράσινες πέτρες σμαράγδι προέρχονται από τις περιοχές της Κολομβίας, της Βραζιλίας, της Ζαμπίας, της Ζιμπάμπουε και της Ρωσίας. Η σκληρότητα των σμαραγδιών στην κλίμακα μέτρησης σκληρότητας των ορυκτών, κυμαίνεται μεταξύ 7,5 – 8 (με μέγιστη τιμή το 10).

Η ιστορία του σμαραγδιού.

Η ιστορία του σμαραγδιού:

Η ιστορία του σμαραγδιού χρονολογείται αιώνες πίσω και συνδέεται με τον ανθρώπινο πολιτισμό και τον πολιτιστικό πλούτο πολλών αρχαίων πολιτισμών. Το σμαράγδι, με την υπέροχη πράσινη λάμψη του, αποτελεί έναν από τους πιο εκλεκτούς και αγαπημένους λίθους στον κόσμο της κοσμηματοποιίας και των πολύτιμων λίθων.

Αν και η αρχαία ιστορία του σμαραγδιού είναι λίγο θολή, πρώτες αναφορές για τον λίθο αυτόν βρίσκονται στην αρχαία Αίγυπτο, όπου χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα π.Χ. Οι αιγυπτιώτες φαραώ τους θεωρούσαν σύμβολο αθανασίας και πλούτου. Οι πιο διάσημες θησαυροί του φαραώ έχουν διατηρήσει τα λαμπερά σμαράγδια που χρησιμοποιούνταν ως κόσμηματα και διακοσμητικά στοιχεία σε εξαιρετική κατάσταση.

Στην αρχαία Ινδία, τα σμαράγδια αποτελούσαν σύμβολο του θρησκευτικού πλούτου και του πνευματικού αφοσιώματος. Σύμφωνα με την ινδική μυθολογία, οι θεοί φορούσαν σμαράγδια στο πέτο των περιβόλων τους και οι πιστοί τους φορούσαν σμαραγδένια κόσμηματα για να τιμήσουν τους θεούς.

Η πρώτη αναφορά στο σμαράγδι ως πολύτιμο λίθο γίνεται από τον Έλληνα ιστορικό και φυσικό Θεόφραστο περίπου τον 4ο αιώνα π.Χ. Στο έργο του Περί λίθων, περιγράφει τις ιδιότητες και την προέλευση του σμαραγδιού. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το σμαράγδι ήταν αφιερωμένο στη θεά της αγάπης, Αφροδίτη, και ότι έφερνε την ευτυχία και την ενότητα σε ένα ζευγάρι.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, τα σμαράγδια ήταν αναγνωρισμένα και πολυπόθητα στην Ευρώπη. Τα πολύτιμα λίθινα κόσμηματα φορέθηκαν από διάσημες προσωπικότητες της εποχής, όπως την αυστριακή βασίλισσα Σισίλια της Βαβερίας και τον βασιλιά της Ουγγαρίας, Βελισάριο.

Κατά τη διάρκεια των ανακαλύψεων των Νέων Κόσμων, το σμαράγδι εισήχθη στην Ευρώπη από την Κεντρική και Νότια Αμερική. Οι ισπανοί κατακτητές ανακάλυψαν μεγάλες ποσότητες σμαραγδιών στην Κολομβία και τη Βραζιλία και τα εισήγαγαν στην Ευρώπη. Η επιθυμία για το σμάραγδι έγινε τόσο μεγάλη που στις αρχές του 16ου αιώνα, η Ισπανία άνοιξε τα πρώτα κοιτάσματα στην Κολομβία.

Στη σύγχρονη εποχή, το σμαράγδι παραμένει ένας από τους πιο επιθυμητούς και ακριβοπληρωμένους πολύτιμους λίθους στον κόσμο. Η τέχνη της κοσμηματοποιίας χρησιμοποιεί το σμάραγδι για να δημιουργήσει όμορφα και πολύτιμα κοσμήματα, ενώ τα σπάνια και αξιόλογα κομμάτια συνεχίζουν να πωλούνται σε δημοπρασίες και εξακολουθούν να αναζητούνται από τους λάτρεις των πολύτιμων λίθων και των εξαιρετικών κοσμημάτων.

Οι ιδιότητες του σμαραγδιου.

Οι ιδιότητες του σμαραγδιού: 

Εκτός από την κοσμηματοποιία και την διακόσμηση, το σμάραγδι φημίζεται και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Πιστεύεται πως το σμαράγδι έχει την ικανότητα να παρέχει ισορροπία και ευεξία στον φορέα του, ενώ είναι γνωστό ως λίθος της ελπίδας και της ανανέωσης. Αρκετοί πιστεύουν πως το σμαράγδι μπορεί να προσελκύσει την αγάπη και την ευτυχία, ενώ και τα αστρολογικά του πλεονεκτήματα το καθιστούν εξαιρετικά επιθυμητό για τους φορείς του. Από τους αρχαίους πολιτισμούς μέχρι σήμερα, οι πιστοί του σμαραγδιού πιστεύουν πως αυτός ο πολύτιμος λίθος μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία και την ευεξία του ανθρώπου.

Το σμάραγδι θεωρείται σύμβολο της αγάπης και της ανανέωσης. Στην αρχαιότητα, πίστευαν πως το σμάραγδι φέρνει νέα ενέργεια και ανανέωση στον φορέα του, βοηθώντας τον να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής και να επιτύχει ισορροπία στην καθημερινότητά του. Πιστεύεται πως το σμάραγδι ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στο καρδιοαγγειακό σύστημα.

Το σμάραγδι συνδέεται επίσης με την εξισορρόπηση των συναισθημάτων και την ψυχική ευεξία. Πιστεύεται πως μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους, της αγωνίας και της κατάθλιψης. Το σμάραγδι αναζωογονεί το πνεύμα και βελτιώνει την εσωτερική γαλήνη και την αυτοπεποίθηση. Οι λάτρεις του σμαραγδιού πιστεύουν πως αυτός ο λίθος μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των αληθινών αξιών και την εύρεση της εσωτερικής σοφίας. Αναπτύσσει την αίσθηση της ενότητας και της αγάπης, βοηθώντας τον φορέα του να συνδεθεί με τον εσωτερικό του εαυτό και τον περιβάλλοντα κόσμο. 

Κοσμήματα από σμαράγδι.

Κοσμήματα με σμαράγδι:

Το σμάραγδι, με τον μοναδικό του πράσινο χρώμα και την λαμπερή αίγλη, αποτελεί έναν από τους πιο εντυπωσιακούς και εκλεπτυσμένους πολύτιμους λίθους που υπάρχουν. Ο μοναδικός πράσινος χρωματισμός του σμαραγδιού είναι αυτός που το καθιστά τόσο εκλεκτό και διαχρονικά κομψό στα κοσμήματα.

Τα κλασικά κοσμήματα από σμάραγδι περιλαμβάνουν κολιέ, βραχιόλια, σκουλαρίκια και δαχτυλίδια. Ένα εντυπωσιακό κολιέ με μια μεγάλη πέτρα σμαραγδιού που κρέμεται από μια αλυσίδα αποπνέει απόλυτη κομψότητα. Τα σκουλαρίκια με μικρές πέτρες σμαραγδιού μπορούν να δώσουν μια διακριτική και μοναδική πινελιά πράσινου χρώματος. Τα δαχτυλίδια με σμάραγδια είναι εξαιρετικά δημοφιλή, καθώς μπορούν να προσθέσουν λάμψη και πολυτέλεια σε κάθε χέρι.

Ένα ακόμα εντυπωσιακό στυλ κοσμημάτων από σμάραγδι είναι τα ζειρέ δαχτυλίδια με αλλεπάλληλες πέτρες. Το σμάραγδι συνδυάζεται συχνά με διαμάντια, ζαφείρια ή άλλα πολύτιμα λίθους, προσδίδοντας λάμψη και ακόμα πιο εντυπωσιακή εμφάνιση. Αυτά τα κοσμήματα αντιπροσωπεύουν την αρμονική συνύπαρξη της φυσικής ομορφιάς, δημιουργώντας μοναδικές και αξέχαστες συνθέσεις. Οι λευκές λάμψεις των διαμαντιών αντιπροσωπεύουν την καθαρότητα και την κομψότητα, ενώ τα πράσινα σμάραγδια προσδίδουν μια δυναμική και ζωντανή πινελιά. Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί κοσμήματα που κλέβουν τις εντυπώσεις και αποτελούν παράλληλα μια εξαιρετικά κομψή επιλογή για επίσημες περιστάσεις.

Πως καθορίζεται η τιμή του σμαραγδιού;


1. Ποιότητα του Σμαραγδιού:

Η ποιότητα του σμαραγδιού είναι ο πρώτος παράγοντας που επηρεάζει την τιμή του. Κρίσιμες πτυχές της ποιότητας περιλαμβάνουν το χρώμα, την κοπή, τη διαυγάστεια και το βάρος του. Τα σμαράγδια με βαθύ, κορυφαίο πράσινο χρώμα και ελάχιστες φυσικές ατέλειες είναι πιο σπάνια και, ως εκ τούτου, πιο ακριβά.

2. Μέγεθος και Καράτια:

Όπως και με άλλους πολύτιμους λίθους, το μέγεθος ενός σμαραγδιού επηρεάζει σημαντικά την τιμή του. Ένα μεγαλύτερο σμαράγδι είναι πιο σπάνιο και πιο πολύτιμο από ένα μικρότερο με τις ίδιες ποιοτικές χαρακτηριστικές. Η τιμή ενός σμαραγδιού μετριέται σε καράτια, με ένα καράτι να αντιστοιχεί σε 0,2 γραμμάρια.

3.Κοπή και Διαμόρφωση:

Η κοπή και η διαμόρφωση επηρεάζουν τη λάμψη και την αναλαμπή του σμαραγδιού. Ένας επαγγελματίας κοπέας μπορεί να αναδείξει την ομορφιά του λίθου, αυξάνοντας έτσι την τιμή του. Σημαντικό είναι επίσης να επιλέξετε την κατάλληλη διαμόρφωση για να εξασφαλίσετε την μέγιστη ανάδειξη του χρώματος και της λάμψης του σμαραγδιού.

4.Καθαρότητα:

Η καθαρότητα ενός σμαραγδιού αναφέρεται στις φυσικές ατέλειες που περιέχει. Συνήθως, τα σμαράγδια έχουν μικρές ατέλειες που επηρεάζουν τη διαυγάστεια τους. Ένα σμαράγδι με λιγότερες ατέλειες κρίνεται υψηλότερα και

Τα κοσμήματα από σμάραγδι είναι μια εκλεπτυσμένη και κομψή επιλογή που αναβαθμίζει κάθε εμφάνιση και αποπνέει πολυτέλεια και ομορφιά. Η ιστορία και ο πολιτισμός του σμαραγδιού διασφαλίζουν πως αυτός ο πολύτιμος λίθος θα συνεχίσει να μαγεύει και να διατηρεί την θέση του ως ένας από τους πιο αγαπημένους και ζητούμενους λίθους στον κόσμο της κοσμηματοποιίας.

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς!
Το email σας έχει καταχωρηθεί πάλι!