Αληθινό ή Faux; Πως να ξεχωρίζετε τα κοσμήματα. – Κοσμηματοπωλείο Θεμελίδης

Αληθινό ή Faux; Πως να ξεχωρίζετε τα κοσμήματα.

γυναικείο χέρι κρατάει μονόπετρο δαχτυλίδι με διαμάντι από κίτρινο χρυσό σε σχήμα δάκρυ

Πως ξεχωρίζεις το διαμάντι από το ζιργκόν

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ εάν ο πολύτιμος λίθος στο εκθαμβωτικό δαχτυλίδι που φοράς είναι ένα εντυπωσιακό ζιργκόν ή ένα πανάκριβο διαμάντι; Εάν ναι είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Πως ξεχωρίζεις το διαμάντι από το ζιργκόν λοιπόν;

Σίγουρα, είναι δύσκολο να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ τους παρατηρώντας τα με γυμνό μάτι. Ωστόσο, υπάρχουν χαρακτηριστικά που μας βοηθούν να ξεχωρίζουμε τους δύο αυτούς πανέμορφους λίθους.

 

Τι είναι το διαμάντι

Το διαμάντι είναι το πιο σκληρό ορυκτό του πλανήτη με ιδιαίτερη διεθνή εμπορική αξία. Το όνομα του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη αδάμας. Η ισχυρή λάμψη του και η πολύ μεγάλη σκληρότητα του (10/10) το καθιστούν τον πιο γνωστό και περιζήτητο πολύτιμο λίθο.

Ανήκει στην οικογένεια των αυτοφυών στοιχείων και αποτελείται από καθαρό άνθρακα. Οι κρύσταλλοι των διαμαντιών σχηματίζονται περίπου 150 με 300 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης σε πολύ υψηλές  θερμοκρασίες και πιέσεις.

Τα πιο περιζήτητα είναι τα άχρωμα διαμάντια, ενώ η αξία τους καθορίζεται από 4 παράγοντες. Την καθαρότητα τους  (Clarity), την κοπή (Cut), το χρώμα τους (color) και το βάρος τους σε καράτια (Carat Weight). 1 καράτι αντιστοιχεί σε 200 χιλιοστά του γραμμαρίου.

Τι είναι το Ζιργκόν

Το ζιργκόν είναι ένας φυσικός, υπέροχος και υποτιμημένος πολύτιμος λίθος που έχει φορεθεί και τιμηθεί από την αρχαιότητα. Διαθέσιμο σε πολλά χρώματα, το ζιργκόν δείχνει υπέροχο σε κοσμήματα όλων των ειδών.

Από όλα τα χρώματα το μπλε είναι ίσως το πιο δημοφιλές και ακριβό, ενώ το πράσινο είναι το πιο σπάνιο. Ωστόσο, σχεδόν όλα τα μπλε ζιργκόν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία.

Ως είδος, το ζιργκόν έχει πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Ο υψηλός δείκτης διάθλασης του και η διασπορά του, το έχουν κάνει τη «φυσική επιλογή» για απομίμηση διαμαντιών. Όταν κόβονται σωστά, τα άχρωμα ζιργκόν μπορούν να κάνουν πολύ πειστικές απομιμήσεις διαμαντιών και ακόμη και να ξεπεράσουν τα μέτρια διαμάντια. Είναι ενδιαφέρον πως παρά τη μακρά ιστορία ως υποκατάστατο διαμαντιών, το ζιργκόν είναι στην πραγματικότητα πιο σπάνιο από το διαμάντι.

Πως ξεχωρίζεις το διαμάντι από το ζιργκόν;

Στην άχρωμη παραλλαγή του το ζιργκόν μοιάζει πολύ με το διαμάντι, με το οποίο συχνά συγχέεται. Οι κύριοι τρόποι διαχωρισμού τους είναι οι εξής:

πως ξεχωρίζεις το διαμάντι από το ζιργκόν

Διάθλαση. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεχωρίσεις ένα ζιργκόν από ένα διαμάντι είναι να τα κοιτάξεις προσεκτικά σε φυσικό φως. Το διαμάντι εκπέμπει λευκό φως, ενώ το ζιργκόν σχηματίζει τα χρώματα του ουράνιου τόξου (διπλή διάθλαση φωτός). Η διπλή διάθλαση φωτός είναι ένα βασικό σημάδι ότι δεν πρόκειται για διαμάντι.

Σκληρότητα. Στην κλίμακα μέτρησης σκληρότητας των πολύτιμων λίθων το ζιργκόν έχει σκληρότητα 7.5/10 σε αντίθεση με το 10/10 του διαμαντιού. Αυτό δηλώνει ότι το ζιργκόν έχει μικρότερη σκληρότητα από το διαμάντι.

Ειδικό Βάρος. Το ειδικό βάρος του ζιρκονίου είναι 4,69, ενώ το ειδικό βάρος του διαμαντιού του ίδιου όγκου είναι μόνο 3,52. Ωστόσο, το ειδικό βάρος μπορεί να μετρηθεί μόνο με ειδικό όργανο.

Η δοκιμή του γυαλιού

Το ζιργκόν μπορεί να κόψει ένα γυαλί ή να το χαράξει, όπως και ένα διαμάντι. Γι’ αυτό η δοκιμή σε γυαλί δεν είναι αρκετή για να διαπιστώσετε εάν πρόκειται για διαμάντι. Μερικοί πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα καλό τεστ, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι μια έγκυρη μέθοδος.

Η διαφορά στην τιμή

Τα διαμάντια λόγω της σκληρότητας και της καθαρότητας τους ως φυσικοί πολύτιμοι λίθοι είναι και θα είναι για πάντα ακριβά. Τα κοσμήματα με ζιργκόν από την άλλη ενώ είναι πολύ εντυπωσιακά μπορείς να τα βρεις σε πολύ πιο οικονομική τιμή.

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς!
Το email σας έχει καταχωρηθεί πάλι!