Πως να διαλέξετε το κατάλληλο μονόπετρο με διαμάντι! – Κοσμηματοπωλείο Θεμελίδης

Πως να διαλέξετε ένα ονειρεμένο μονόπετρο με διαμάντι!

Λευκόχρυσο μονόπετρο με διαμάντι φορεμένο σε γυναικείο χέρι.
Η επιλογή του ιδανικού μονόπετρου δαχτυλιδιού και του είναι μια μοναδική στιγμή και πρόκειται ίσως για την πιο αποφασιστική στιγμή στη σχέση σας. Είναι η ιστορία που θα μοιράζεστε με τους φίλους σας και με την οικογένεια σας για πολλά χρόνια. Είναι το δαχτυλίδι με την υπέροχη πέτρα που θα επιδεικνύει η αγαπημένη σας σε κάθε ευκαιρία. Το μονόπετρο δαχτυλίδι - σύμβολο της αγάπης σας.Για την πιο σημαντική ερώτηση της ζωής σας θα χρειαστείτε έμπνευση – και έναν ξεκάθαρο οδηγό. Κατά την αναζήτηση σας στο κοσμηματοπωλείο μας θα ακούσετε περιγραφές και λέξεις-κλειδιά από τους ειδικούς. Ωραίο θα ήταν να είστε γνώστης του θέματος. Τι πιο κομψό από το να ξέρεις …τα διαμάντια σου;
Εδώ θα βρείτε μια πλήρη και συνοπτική παρουσίαση των επιλογών σας αλλά και τι είναι κρίσιμο να προσέξετε πριν επιλέξετε το ιδανικό μονόπετρο δαχτυλίδι με διαμάντι.

 

 Κλίμακα χαρακτηριστικών 4C (κοπή,καράτια,χρώμα και καθαρότητα) διαμαντιών

Τα διαμάντια έχουν ένα σύστημα αξιολόγησης το οποίο βασίζεται σε 4 κύρια χαρακτηριστικά. Αυτά είναι τα 4C στα διαμαντενια μονόπετρα δαχτυλίδια και είναι οι τέσσερις κύριοι παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα και κατα συνέπεια και την τελική αξία ενός διαμαντιού. Για να κάνετε την καλύτερη επιλογή θα πρέπει πρώτα να κατανοήσετε το χρώμα (colour), η κοπή (cut), την καθαρότητα (clarity) και τα καράτια (carat).

1.Color: Χρώμα Διαμαντιού

Το χρώμα ενός διαμαντιού καθορίζει το πόσο λαμπερό θα είναι. Ένα διαμαντι ταξινομείται στην χρωματική κλίμακα, βάση της απουσίας χρώματος του. Όσο περισσότερο «άχρωμος» είναι ένας λίθος τόσο πιο λαμπερός είναι και κατατάσεται πιο ψηλά στην χρωματική κλίμακα. Τα χρώματα χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες. Στην κορυφή της κλίμακας βρίσκονται τα άχρωμα διαμάντια (με χρώμα D-E-F), ακολουθούν τα σχεδόν άχρωμα διαμάντια (με χρώμα G-H-I-J) και στην συνέχεια τα Faint (με χρώμα K-L-M) τα Very Light (με χρώμα N-O-P-Q-R) και τελευταία τα Light (με χρώμα S-T-U-V-W-X-Y-Z). 

2. Cut: Κοπή Διαμαντιού

Το κόψιμο ενός διαμαντιού αφορά βασικά το σχήμα του και πως το φως αντανακλάται από την επιφάνειά του στο μάτι του παρατηρητή. Ένα διαμάντι που είναι τέλεια κομμένο θα εμφανιστεί πολύ πύρινο και λαμπερό, ενώ ένα που είναι άσχημα κομμένο θα παρουσιαστεί σκούρο και λιγότερο λαμπερό, άσχετα από το χρώμα και την καθαρότητά του.
Τα καλά κομμένα διαμάντια δείχνουν πιο λαμπερά και κατά κύριο λόγο μεγαλύτερα από άλλους λίθους που έχουν το ίδιο βάρος σε καράτια. Σε αντίθεση με τα μέτρια κοπής διαμάντια, ο ιδανικός λίθος δεν έχει μόνο αυξημένη λαμπρότητα, αλλά και διάμετρο.

3. Clarity: Καθαρότητα Διαμαντιού

Όταν ψάχνετε για ένα διαμάντι είναι σημαντικό να επιλέξετε κάποιο που δεν έχει καθόλου εγκλείσματα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τόσο την ομορφιά όσο και την αντοχή του στο χρόνο. Θα συστήναμε τα διαμάντια βαθμού καθαρότητας VS2 και άνω, εάν θέλετε να αποφύγετε τα ορατά στο γυμνό μάτι εγκλείσματα. Μια άλλη καλή επιλογή, σε ότι αφορά το κόστος τουλάχιστον, είναι τα διαμάντια ποιότητας SI, αλλά προτού κάνετε την παραγγελία σας καλό θα ήταν να ζητήσετε να εξεταστούν από κάποιο ειδικό. Αυτή η πράξη θα σας παρέχει την εγγύηση ότι το διαμάντι που θα παραλάβετε δεν θα έχει εγκλείσματα που είναι ορατά με το γυμνό μάτι.
Μια άλλη καλή ιδέα θα ήταν να σιγουρευτείτε ότι ο βαθμός καθαρότητας του διαμαντιού σας και το χρώμα του έχουν ισορροπία. Αν θέλετε διαμάντια που υποπίπτουν στη χρωματική εμβέλεια D-E-F τότε πρέπει να επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας σ’ αυτά του βαθμού καθαρότητας VS2 και άνω. Διαμάντια μεγάλης αξίας είναι κι εκείνα που καλύπτουν τη χρωματική εμβέλεια G-I αν συνδυαστούν με βαθμό καθαρότητας SI.

4. Carats: Καράτια Διαμαντιού

Το καράτι είναι ο όρος που χρησιμοποιείται πλατέως σε ότι αφορά το βάρος ενός διαμαντιού και ουσιαστικά καθορίζει το μέγεθος του. Στην επιλογή των καρατίων ενός διαμαντιού δεν μπορεί να δοθεί μια ακριβής απάντηση καθώς όλα εξαρτώνται από διαφορετικούς παράγοντες. Οι προτιμήσεις, αλλά και ο προϋπολογισμός σας, είναι τα στοιχεία που καθορίζουν ποιο είναι το ιδανικό βάρος σε καράτια για σας. Θα σας συμβουλεύαμε να δώσετε περισσότερη προσοχή στο κόψιμο του διαμαντιού και τη διάμετρό του παρά στο βάρος, αν και το βάρος αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό παράγοντα μια και επηρεάζει το κόστος αρκετά. 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε τον πλήρη οδηγό για τα χαρακτηριστικά 4C's των διαμαντιών μας.  
 

Με ποια κριτήρια θα επιλέξω;

Αρχικά καλό είναι να θυμόμαστε ότι, αν και πολλοί θα έβλεπαν την αγορά ενός διαμαντιού ως επένδυση, το μονόπετρο δαχτυλίδι κυρίως αποτελεί ένα σημαντικό δώρο για την αγαπημένη σας.Σίγουρα θέλετε να εκφραστεί το γούστο σας, όμως η αφετηρία της σκέψης σας είναι εκείνη

Εν αρχή είναι το στυλ!

Την γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Η πρόταση γάμου έιναι θέμα προσωπικής επιλογής, οπότε πρέπει να ακούσετε την δική σας διαίσθηση και να βάλετε την προσωπική σας αισθητική στην τελική επιλογή. Ωστόσο υπάρχουν κάποις ερωτήσης που πρέπει να απαντήσετε πριν καταλήξετε στο κατάλληλο δαχτυλίδι αρραβώνα για την αγαπημένη σας. Ποιο είναι το στυλ της;

μονόπετρο δαχτυλίδι αρραβώνα από λευκόχρυσο με διαμάντι και δέσιμο σε σχήμα V
Για την ρομαντική γυναίκα μπορείτε να επιλέξετε ένα vintage δέσιμο.Μια κλασική επιλογή είναι το στρογγυλό διαμάντι. Ένα διαχρονικό μονόπετρο δαχτυλίδι είναι αυτό με δέσιμο σε σχήμα «V». Το καστόνι αγκαλιάζει το διαμάντι και το αναδεικνύει με όμορφο τρόπο επάνω στο χέρι της αγαπημένης σας. Μπορεί μάλιστα να συνδυαστεί με ένα μοντέρνο λευκόχρυσο δαχτυλίδι (γάμπα) ώστε να φωτιστεί ακόμη περτισσότερο η πέτρα σας, για ένα λαμπερό δαχτυλίδι αρραβώνα.
μονόπετρο δαχτυλίδι αρραβώνα από λευκόχρυσο με διαμάντι
Πολύ δραστήρια; Ένα ανθεκτικό δαχτυλίδι με λιτή ομορφιά μπορεί να είναι ότι χρειάζεστε.Το δέσιμο στο δαχτυλίδι θα εκφράζει αυτή την μοναδική γυναίκα! Ένα λιτό δέσιμο γύρω από την πέτρα μας δίνει ένα αποτέλεσμα εντυπωσιακό, με το διαμάντι να είναι στο επίκεντρο και να τραβάει όλα τα βλέμματα στο δαχτυλίδι. Το κοσμηματοπωλείο μας προτείνει την κατασκευή του δαχτυλιδιού από λευκόχρυσο καθώς αναδεικνύει περισσότερο το χρώμα και την λάμψη του πολύτιμου λίθου.
  Όμως το στυλ του δαχτυλιδιού σας είναι μόνο η αρχή σε μια σειρά από επιλογές που είναι απαραίτητο να γίνουν.
 

Κλίμακα μεγέθους καρατίων carats διαμαντιών

Πόσα καράτια (ct) θα είναι το μονόπετρο δαχτυλίδι της επιλογής σας;

Το διαμάντι σε ένα κλασικό μονόπετρο δαχτυλίδι μπορεί να ξεκινήσει από τα 0.25ct και να φτάσει σε όποιο μέγεθος επιθυμείτε. Δεν υπάρχει το σωστό μέγεθος για το δαχτυλίδι, όλα εξαρτώνται από το σύνολο των επιλογών σας που το αφορούν, και από το ύψος των χρημάτων που θα επενδύσετε.
Αν και τα καράτια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην τιμή ενός διαμαντιού, δεν αποτελεί τον βασικό παράγοντα που θα πρέπει να προσέξετε. Για παράδειγμα ένα διαμάντι 0.30 καρατίων και χρώματος D (η κατηγοία των άχρωμων διαμαντιών είναι D-E-F), είναι καλύτερη επιλογή από ένα διαμάντι το οποίο είναι 0.35ct αλλά το χρώματα του είναι I ( G-H-I-J κατηγορία σχεδόν άχρωμων διαμαντιών).
Με αυτό σαν γνώμονα λοιπόν, η βασική σας ανησυχία δεν θα πρέπει να είναι αποκλειστικά το μέγεθος ενός διαμαντιού. Το χρώμα και η κοπή ενός διαμαντιού αποτελούν την αφετηρία σας και εφόσον εξασφαλιστούν ότι αυτοί οι δύο παράγοντες είναι στο επιθυμητό εύρος, τότε μπορούμε να πάμε στο μεγαλύτερο δυνατό μέγεθος διαμαντιού.  
 

Μονόπετρο με ένα κεντρικό διαμάντι ή πολλά μικρά διαμάντια (μονόπετρα invisible);

Μονόπετρο δαχτυλίδι με διαμάντι ροζέτα από λευκόχρυσο

Μπορείτε να διαλέξετε ένα υπέροχο μονόπετρο που συνοδεύεται από μικρά διαμαντάκια ή και ζιργκόν γύρω του, δημιουργώντας έτσι ένα εκπληκτικό μονόπετρο ροζέτα. Μικρά ζιργκόν ή διαμάντια μπορεί να στολίζουν το μέταλλο (την γάμπα) που θα διαλέξετε, συνοδεύοντας και δίνοντας έμφαση στο κεντρικό διαμάντι της επιλογής σας, το οποίο πάντα έτσι φαίνεται μεγαλύτερο. 
Μπορεί να πετύχει κάποιος το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα χωρίς να φύγει από το πλαίσιο του προϋπολογισμού του; 

Βεβαίως και μπορεί. Η λύση αυτή έχει όνομα στα μονόπετρα invisible.

Εκτός από την ποιότητα των υλικών και την ομορφιά των πολύτιμων λίθων, τα δαχτυλίδια κερδίζουν τις εντυπώσεις και με τον σχεδιασμό τους. Τα μονόπετρα invisible, αποτελούν μια οικονομική λύση υψηλής αισθητικής. Η κεντρική πέτρα του δαχτυλιδιού, αντικαθίσταται από πολλά μικρά διαμάντια, δίνοντας ένα τελικό αποτέλεσμα το οποίο οπτικά δεν έχει κάτι να ζηλέψει από μια ενιαία μεγάλη πέτρα, εξοικονομώντας παράλληλα και ένα ποσό ωστε να μην βγείτε εκτός από τον συνολικό σας προυπολογισμό.

Το σημαντικό είναι να καταλήξετε σε ένα αποτέλεσμα σχεδιασμένο για τις δικές σας ανάγκες, ένα δαχτυλίδι μοναδικό!

 

 Κλίμακα χρώματος (color) διαμαντιών

Τι χρώμα (color) θα έχει το διαμάντι μου; Πόσο διαυγές θα είναι; 

Υπάρχουν τα άχρωμα διαμάντια (D-E-F), τα σχεδόν άχρωμα διαμάντια (G-H-I-J) και τα χρωματισμένα διαμάντια (K-L-M-N). Τι σημαίνει λοιπόν αυτό;

Όσο πιο άχρωμα είναι τα διαμάντια, τόσο πιο πολύ πλησιάζουν στο λευκό και τόσο πιο σπάνια είναι,επομένως τιμολογούνται υψηλότερα.

Η πλειοψηφία των διαμαντιών που στολίζουν ένα μονόπετρο στο κοσμηματοπωλείο μας είναι στην κατηγορία των άχρωμων ή σχεδόν άχρωμων, καθώς πρόκειται για ένα δώρο προς την αγαπημένη σας που θέλουμε να της παραμείνει αξέχαστο. Το ζητούμενο μας είναι να αξιοποιηθεί όσο γίνεται πιο έξυπνα ο προϋπολογισμός σας, με μια όμορφη, σχεδόν άχρωμη κατηγορία διαμαντιού και την καλύτερη δυνατή κοπή. Εφόσον εξασφαλιστεί αυτό, προχωράμε στην μεγαλύτερη δυνατή πέτρα (καράτια).

Αυτοί οι παράγοντες, μαζί με το υλικό του δαχτυλιδιού που θα διαλέξετε, οδηγούν τελικά στο ζητούμενο, την απόλυτη λάμψη!

 Σχήματα (shapes) διαμαντιών

Ποιο θα είναι το σχήμα (shape) του διαμαντιού μου;

Η κοπή ενός διαμαντιού είναι πιο σημαντική ακόμα και από το μέγεθός του. Είναι ο παράγοντας που θα απογειώση την λάμψη και θα αναδείξει σωστά το χρώμα του διαμαντιού. Ορισμένα διαμάντια έχουν φανταχτερό σχήμα. Αυτό κάνει το χρώμα τους να έχει αισθητά μικρότερη σημασία στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.Το σχήμα του διαμαντιού για το μονόπετρο που θα επιλέξετε μπορεί να είναι οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
Με δεκάδες όψεις που αντανακλούν το φως, τα διαμάντια έχουν αξεπέραστη λάμψη. Κάθε ένα από τα σχήματα έχει την ιδιαιτερότητα και το δικό του στυλ. Το σχήμα του διαμαντιού που θα προτιμήσετε είναι καθαρά θέμα γούστου. Αναλόγως με την επιλογή της κοπής του διαμαντιού, το κοσμηματοπωλείο μας και το έμπειρο προσωπικό μας θα σας καθοδηγήσει στην σωστή επιλογή της γάμπας, επάνω στην οποία θα δέσει αρμονικά η πέτρα, για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε τι μέταλλο θα είναι το διαμάντι; Πώς θα είμαι σίγουρος ότι ταιριάζει στο χέρι της;


⦁ Μια δημοφιλής κλασική επιλογή είναι η πλατίνα ή ο λευκός χρυσός για μια πλατινένια εμφάνιση με μικρότερο κόστος.
⦁ Ο ροζ χρυσός είναι μια νέα τάση, άμεσα συνδεδεμένη με την ρομαντική γοητεία της vintage εποχής.
⦁ Κάποιοι εκτιμούν την γοητεία και τη ζεστή λάμψη του κίτρινου χρυσού.

Ένα tip που θα πρέπει να έχετε στα υπόψιν σας πριν αποφασίσετε την επιλογή του χρώματος, είναι ότι ο λευκόχρυσος συνήθως είναι επικρατεί για τον εξής λόγο. Το διαμάντι έχει την ιδιότητα να φιλτράρει το χρώμα που τους φωτισμούς που παίρνει από το περιβάλλον γύρω του. Ένα λευκόχρυσο δαχτυλίδι λοιπόν, θα δώσει ακόμη περισότερη λάμψη και θα αναδείξει σωστά το κεντρικό διαμάντι.

Πώς θα ταιριάξει σίγουρα στο χέρι της;

Πολύ απλό! «Δανειστείτε» όσο πιο διακριτικά γίνεται ένα άλλο δαχτυλίδι της και αποκτήστε έτσι το ακριβές μέγεθος που χρειάζεστε.

Προσοχή να είναι ένα δαχτυλίδι το οποίο α) την έχετε δει να φοράει και δεν είναι κάπου ξεχασμένο γιατί δεν της κάνει και β) φοράει στον παράμεσο, στο δάχτυλο που θα φοράει και το μονόπετρό της.

Σε κάθε περίπτωση, το ιδανικό αποτέλεσμα θα έρθει όταν θα πάτε μαζί στο κοσμηματοπωλείο – αφού βέβαια έχει πει το πολυπόθητο «Ναι»! – για όποια μικρή αλλαγή, ώστε να γίνει η προσαρμογή επάνω στις ανάγκες της.

 

Πιστοποιητικό διαμαντιών από γεμωλογικό ινστιτούτο GIA

Τι είναι η πιστοποίηση ενός διαμαντιού;

Εφόσον λοιπόν γίνει η κατάλληλη επιλογή ενός διαμαντιού και αποφασιστούν οι βασικοί παράγοντες που θα το διαμορφώσουν, έφτασε η στιγμή για να μιλήσουμε για το κομμάτι των πιστοποιήσεων ενός διαμαντιού.

Τα μεγαλύτερα παγκοσμίως γεμολογικά ινστιτούτα αυτήν την στιγμή είναι το GIA, το HRD και το IGL. Τι συνεπάγεται όμως η πιστοποίηση ενός διαμαντιού;

Επειδή «ότι λάμπει δεν είναι χρυσός», απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρώσεται την αγορά ενός διαμαντιού, ιδαίτερα όταν αυτό είναι υψηλής αξίας, αποτελεί ένα επίσημο έγγραφο που να αποδυκνύει την γνησιότητα του και την πραγματική αντιστοιχία του με τα χαρακτηριστικά (4C) που έχετε επιλέξει. 

Αυτόν τον ρόλο λοιπόν έρχεται να τον καλύψει το πιστοποιητικό γνησιότητας ενός διαμαντιού. Ακόμη και έμπειροι γεμωλόγοι, πολλές φορές δεν μπορούν να διακρίνουν τις διαφορές μεταξύ ενός εργαστηριακού διαμαντιού και ενός πραγματικού, παρα μόνο εάν αυτό διαθέτει την κατάλληλη πιστοποίηση.

Ποιος προϋπολογισμός θα είναι αρκετός;

Η επένδυση σε ένα μονόπετρο δαχτυλίδι είναι μια πολύ προσωπική επιλογή που καθορίζεται από τις προτεραιότητες και την οικονομική σας κατάσταση.Το καλό είναι ότι υπάρχουν πολύ όμορφες επιλογές για μια ευρεία γκάμα από προϋπολογισμούς και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι συζητήσετε με τον ειδικό σας σύμβουλο στο κοσμηματοπωλείο σας.Αν και οι παράμετροι που παίζουν ρόλο είναι αρκετοί, με την κατάλληλη υποστήριξη θα φτάσετε στο δικό σας τέλειο αποτέλεσμα.

Από το 1974,οι το εξειδικευμένο προσωπικό στο κοσμηματοπωλείο μας είναι πάντα δίπλα σας για να σας προτείνει εναλλακτικές σε κάθε μπάτζετ για αυτό το τόσο ιδιαίτερο δαχτυλίδι. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, με εμπειρία και καλή διάθεση είμαστε πάντα δίπλα σας για αυτή την ιδιαίτερη στιγμή της ζωή σας. 
Έχετε εγγραφεί επιτυχώς!
Το email σας έχει καταχωρηθεί πάλι!